Aan de slag met giethars

Maak zelf kleine goodies van giethars

Voor het geocachen ben ik altijd op zoek naar kleine, gepersonaliseerde dingetjes om als cadeau'tje weg te geven. Het werken met giethars stond al lang op mijn to do lijst.

Wat heb je nodig?

  • Giethars en verharder (hobby winkel)
  • Mallen (hobby winkel of alie express)
  • Materiaal om erin te doen (ik ben begonnen met kleine metalen bedeltjes)
  • Bakpapier, houten roerspateltjes, plastic bekertje om te mengen 
  • Pincet om de bedeltjes op de plek te leggen.

mallen voor giethars

Aan de slag:

Het hele proces duurt een aantal dagen.
Mijn giethars ruikt behoorlijk, gebruik een goed geventileerde ruimte.

Bepaal welk materiaal je in welk malletje wilt gaan doen.

Meng je giethars in de juiste verhouding. De eerste keer heb ik met water eerst even gekeken hoeveel vulling ik nodig had voor mijn vormpjes. De totale hoeveelheid heb ik aangehouden bij het vullen van de vormpjes.
Begin met een heel dun laagje op de bodem. Laat dit een dagje uitharden.

Nu kan je de bedeltjes erop leggen en de tweede portie giethars aanmaken.
Giet de hars over de bedeltjes heen en zorg dat de malletjes goed gevuld worden. Eventueel met een klein kopje erop. Let op eventuele luchtbelletjes. Prik die weg met een sate prikker of gebruik een warme fohn.

Dan is het een kwestie van geduld hebben. Het duurt echt een paard agen voordat de hars goed hard is geworden. Ben je ongeduldig en je haalt het er al uit dan krijg je vingerafdrukken!
Dus gewoon wachten voor het beste resultaat.

In mijn eerste testjes heb ik allemaal hangertjes gemaakt. In de malletjes zit al een pinnetje waardoor de figuurtjes een gaat krijgen. Rond hangertje erin en een sleutelhanger eraan en mijn projectjes zijn klaar.

In de eerste serie heb ik ook organisch materiaal gebruikt zoals gras en zaad. Maar het is beter om dit eerst te drogen. In de tweede serie heb ik hout,  kleurstof, kraaltjes, denneappeltje en wiebeloogjes  gebruikt. Veel mogelijkheid om lekker mee aan de slag te gaan.

Succes, ben benieuwd hoe het bij jullie gaat.

 

 

524 Bekeken